Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt PROMYK pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

Witam

Planuję budowę małego i mam nadzieję taniego domku

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/promyk/index.php . Szukam osób, które wybudowały lub są w trakcie budowy takiego lub podobnego domu. Nie wiem czy wierzyć podanemu w projekcie kosztorysowi. Mieszkam w niedużej miejscowośco pod Elblagiem, gdzie stawki ekip budowlanych są dużo niższe niż w dużych miastach. Planuję małe zmiany w projekcie tj. zamiast komina w ścianie pomiędzy kuchnią a małą łazienką - okienko w łazience, drzwi zamiast okienka w kotłowni. Dom chcę ogrzewać piecem Co na węgiel typu miał lub groszek.

Proszę o porady jak zmniejszyć koszty budowy tego fajnego domku

• Odpowiedzi 279
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To jest nas teraz dwoch

Również planuję budowę domku promyk i też chętnie dowiem się czegoś na temat jego budowy i kosztów z tym związanych, ale obawiam się że będzie ciężko, bo jest to nowy projekt i być może nie doczekał się jeszcze swojej realizacji.

Fundamenty planuję wykonać z lanego betonu, ściany z gazobetonu 24x24x59 oraz 12x24x59, będę też chciał podnieść dach o 3 lub 4 bloczki, by kiedyś można było zaadoptować poddasze. Strop i dach wykonam z drewna, zamiast dachówki będzie blacha. Taras przeniosę na krótszą ścianę, zrezygnuję z okienek w garażu, oraz wc, zamiast wc będzie spiżarka. p

Planujesz przeniesienie komina w kuchni, nie bardzo rozumie o co chodzi, możesz wyjaśnić?

Może nie wyrażam się fachowo. Chodzi mi o przewody wentylacyjne pomiedzy WC a kuchnia - zajmują dużo miejsca. Ich wybudowanie zapewne bedzie drozsze niż okienko w WC. Zamiast natomiast okienka w kotłowni chcę wstawić drzwi. Planuje ogrzewać dom piecem CO - chyba na miał. Nie wiem jaki sposób mozna jeszcze zmniejszyć koszta budowy. Myślałem o pokryciu dachu blachodachówką, zmniejszenie daomu likwidując jeden pokój. Chcę a raczej muszę zmieścić się w kwocie około 250 000 - 280 000 zł. Nie myślę jeszcze o ogrodzeniu, urządzeniu posesji , itp.

Za tyle spokojnie wybudujesz ten domek i zapewne zostanie Ci jeszcze na ogrodzenie czy urządzenie obejścia budynku. Sam domek powinien kosztować do 200 tys. Ja przynajmniej tak planuję, a wyliczenia przy obecnych cenach materiałów w moim regionie to potwierdzają.

Z tymi drzwiami zamiast okienka w kotłowni to dobry pomysł :) Ja pewnie też wywalę te małe okienka w garażu.

Mieszkam w małej miejscowości położonej 30km od Rzeszowa. Mój nick pochodzi od nazwiska :) Dlaczego pytasz?

Wracając do budowy domu, zorientowałem sie ile mogą kosztować moje zmiany w projekcie i już wiem że zrezygnuję z podniesienia dachu.

Hmm... Zbieżność nazwisk przypadkowa, albo mamy wspólnych przodków o których nie mam pojęcia :)

Wracając do dachu, aby go podnieść konieczne będzie zrobienie nowego projektu więźby dachowej. Architekt adaptujący mówił że, za wykonanie takiego projektu krzykną 2-3 tys. zależy od stopnia skomplikowania i moich udziwnień, do tego dochodzi wzrost koszów wykonania. Z uwagi na mocno ograniczony budżet porzucam ten pomysł. Może kiedyś będę żałował, ale cóż zrobić.

Witajcie!

Domek jest bardzo malenki... Wg mnie dla dwuosobowej rodziny. Salon z jadalnia 22 m2? To jakas pomylka. Pokoj ponizej 10m2 tez bardziej pasuje na garderobe niz pomieszczenie do spania.

A najbardziej nie podoba mi sie wyjscie z toalety do salonu (malego). Ale to tylko moje sugestie ;) Jesli to dom Waszych marzen, to trzymam kciuki za budowe ;) Ale jesli wciaz szukacie, to polecam popatrzec na male domki Horyzontu.

Domek nie jest duży ale wszystko zależy od tego ile pieniążków przeznaczamy lub możemy przeznaczyć na budowę. Ja mieszkam z żoną i synem w mieszkaniu o powierzchni 37 m/2. Domek - za nieduże pieniądze - będzie prawie 2 razy większy i to jest dla mnie najważniejsze.

P.S. Belzi moi dziadkowie pochodzą z okolic Lublina ( m. Potok Wielki ). Teraz mieszkamy w Pasłęku i okolicach (niedaleko Elbląga). Wypytaj rodziców, dziadków czy przypadkiem nie mają tu rodziny.

Co do projektu - czy masz może bieżący kosztorys budowy Promyka ? Jestem ciekaw jak bardzo się różni od kosztorysu ze strony z projektem.

W piątek (19,09,2008 r.) o godz. 10.oo będę "walczył" w przetargu przeprowadzanym przez urząd miejski na działke budowlaną. Mam małą prośbę - TRZYMAJ ZA MNIE KCIUKI ! Jeśli wygram będę miał mały dylemat. Mianowicie kupuję działkę o kilka metrów węższą niż planowałem. Wstepnie sam przerobiłem sobie projekt likwidując jeden pokój, zmniejszając trochę salon. Długość domu z 1568 muszę zmienić na 1400 cm. Mam obawy, iż domek zrobi sie naprawdę mały ale zobaczymy.

Pozdrawiam

Witajcie

Ja jeszcze szukam małego domku i chcę nie tyle dużego salonu co tarasu i kilku metrów ziemi dla dzieci, które bawią się pod blokiem gdzie jest wjazd na osiedle........ :roll: ...........brrrrrrrrrrr

niedawno znalazłam mały domek muratora w blasku księżyca kosztorys rewelacyjny zobaczcie

co do promyka to nawet nawet

Pozdrawiam.

Trzymam Kciuki :)

Niestety moi dziadkowie odeszli już jakiś czas temu. Dziadka nie miałem okazji poznać, zmarł miesiąc po moim urodzeniu. Od babci wiem tylko że, pradziadek wyjechał do stanów i po jakim czasie urwał się z nim kontakt. Nie mam pojęcia skąd pochodził.

Wracając do domku, tak jest mały, ale odpowiedni na zawartość mojej kieszeni, to jest chyba najważniejszy argument :) Do tego podobnie jak Ty, Pepebe mieszkam w mieszkaniu o pow 64m z zoną córką i teściami. I jeszcze jedna rzecz, kiedyś pewnie przerobię garaż na dodatkowy pokój, wtedy ten domek będzie miał ponad 100m powierzchni użytkowej co mi w zupełności wystarczy.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Nie mam jeszcze nic, czekam, bo procedura przepisania działeczki strasznie się przedłuża. Tak się składa że wczoraj żonka była zapytać jak długo może to jeszcze potrwać i dowiedziała się że jeszcze około miesiąca.

Zrobiłem jednak mały kroczek do przodu, kupiłem 6 kubików desek wiadomo w jakim celu ;)

• 1 month później...
  • 1 year później...
Właśnie trafiłem na projekt Promyk. Ponawiam więc prośbę dotyczącą wyrażenia opinii na temat tego projektu - szacunkowe koszty budowy, informacje o przebiegu budowy itp. Według mnie jest to ciekawa alternatywa dla mieszkania w bloku - koszty wybudowania niewiele różnią się od kupienia mieszkania 50 - 60 m (używanego) i wyremontowania go - czy ktoś sądzi podobnie. Według mnie koszt wybudowania tego domu - bez działki i umeblowania to ok 180 000 zł - czy tak?

• 2 weeks później...
Na stronie pracowni jest zestawienie materiałów, podane ceny to ceny średnie - jak zadasz sobie trud to znajdziesz materiały po niższej cenie niż ta podana w kosztorysie - zaczynając od betonu komórkowego, poprzez drzwi, okna i pokrycie dachowe. Oczywiście nie mogą to być najtańsze materiały tylko dobre, lecz zakupione w promocji. Poszukaj osób, które budują i kupujcie razem większe ilości sa różne możliwości na zaoszczędzenie. Część rzeczy zrobię sobie sam. Według mnie ten kosztorys może być wiarygodny. Ja np rezygnuje póki co z terakoty w garażu, kotłowni. Zamiast wc zamierzam zrobić małą spiżarkę ( odchodzą koszty zlewu i kompaktu, a zyskuje pomieszczenie na "trochę gratów"). W razie wątpliwości pisz może razem ulepszymy Promyka.